Stånd i himlen är väl inget att ha

Namn: Bert Karlsson
Ålder: 72 år
Yrke: Entreprenör
Familj: Hustrun Britt-Marie, barnen Joakim och Johanna
Bor: Villa i Skara
Rätt: Berts mustiga fläskfilégryta

Det finns entreprenörer och så finns det entreprenörer. Bert Karlsson är en av Sveriges mest kända och omstridda entreprenörer. Redan i tidiga tonåren började han tillverka och sälja lampskärmar. Vid 25 års ålder drev han en livsmedelsaffär i Skara med 20 anställda. Sedan har det rullat på; bingohallar, Skara Sommarland, Fame World, bokförlaget Heja Sverige, skivbolaget Mariann, det politiska partiet Ny demokrati, campingar, böcker, tv-serien Fame Factory och mycket annat. Han har haft stora framgångar inom svensk schlager- och dansbandsmusik och Bert står bakom bland andra artisterna Vikingarna, Lena Philipsson, Carola, Kikki Danielsson, Lotta Engberg, Herreys, Eddie Meduza, Friends, Linda Bengtzing, Ultima Thule med många fler. Idag driver han över 20 bolag och mest omtalat på senare tid är Jokarjo AB där han driver flyktingboende för asylsökande.

Idag styr vi bilen mot hans hem i Skara. Det har inte varit helt enkelt att få till intervjun. Bert är en upptagen man och i de telefonsamtal vi har haft innan har tiden alltid varit väldigt knapp och Bert har varit tvungen att lägga på gång på gång. Senare kommer jag att förstå varför.

– Välkomna!
Det är Berts fru Britt-Marie som öppnar och visar oss in. Utanför hänger en skylt i smide med texten ”Familjen Karlsson”. Hon har redan hjälpt Bert att förbereda rätten vi ska laga, Berts mustiga fläskfilégryta. Jag har också pratat med Britt-Marie i telefon för att försäkra mig att allt är på banan. Det visar sig att Bert aldrig står i köket och att detta är Britt-Maries paradrätt. Som Bert älskar. Bert själv, sitter i soffan och pratar i telefon när vi kommer in. Det låter som han gör affärer. Och innan han har hunnit lägga på svarar han på ett nytt samtal och igen och igen. Han hinner med fyra samtal innan han hälsar. Jag förstår att han inte har tid med några längre samtal och det förklarar våra små korta en-minutare.
– Den dagen telefonen slutar ringa, då är det något fel. Hej Benson, förresten! säger Bert glatt…läs mer i boken.

Köp boken