“Jag är inte rädd”

Namn:Lasse Åberg
Ålder: 78 år
Yrke: Designer, konstnär, musiker, regissör och skådespelare
Familj: Hustrun Inger, barnen Max 50 och Anna 52, barnbarn och barnbarnsbarn
Bor: Bålsta, utanför Stockholm
Rätt: Stig Helmers Filibabba

Det är en solig förmiddag i mars och jag styr bilen mot Bålsta och Lasse Åbergs museum. Det ska bli oerhört kul att träffa honom. Visst är vi alla unika, men Lasse Åberg är något alldeles extra. Lasse Åberg är en av vår tids mest älskade och uppskattade konstnärer. Under sin konstnärliga karriär har han, utöver allt tecknande, bland annat formgivit och skapat olika motiv på glas, frimärken, tavlor, porslin och mycket mer. Ofta har det varit med Musse-Pigg-tema vilket också har lagt grunden för hans enorma samling som man kan skåda på museet. Och varje dag sitter ett miljontal stockholmare på hans design som pryder sätena i huvudstadens tunnelbana. Men för många är Lasse främst känd som rollfiguren Stig Helmer Olsson i succéfilmen “Sällskapsresan” med uppföljare eller som Trazan Apansson i barnprogram tillsammans med Klasse Möllberg. I rollen som Trazan har han även spelat in skivor med “Electric Banana Band” där förutom Klasse även Janne Schaffer ingår. Filmerna om Stig Helmer har setts av nästan tio miljoner tittare på bio och har dragit in över 300 miljoner kronor. Den första kom 1980 och totalt har det blivit sex stycken om den försynte nörden. Filmerna är en av de största svenska filmsuccéerna någonsin.

– I den här åldern märker man att folk tuppar av på löpande band. Det är som en epidemi. Bowie, Prince, Härenstam, Brasse Brännström, Janne “Loffe” Carlsson bland andra. Även Kim Anderzon som var med i sällskapsresorna.
– Jag har en känsla av att livet är ändligt. Så det är klart jag tänker på det. Jag fyller 78 år i år. Har jag tur så får jag tio år till. Tio år är väldigt lite egentligen för när man tänker tio år tillbaka så är det ingenting. Det kan jag fundera på ibland och det gör mig ledsen. Jag vill ju vara med.
– Jag tänker inte att livet fortsätter på något vis utan det tar slut.
– Döden är ingenting. Döden är ju samma tillstånd som innan man föddes. Och jag är inte rädd för att dö, men jag är rädd för att mista livet…läs mer i boken.

Köp boken