Hon valde livet

Namn: Emma Green
Ålder: 31 år
Yrke: Höjdhoppare
Familj: Mamma, pappa, yngre bror och pojkvän Emil
Bor: Lägenhet i Majorna, Göteborg
Rätt: Emmas vintersallad med hummus

Hon har varit omslagsflicka för modemagasin, rattat bilen i en av de uppmärksammade reklamfilmerna för Volvo, visat hela världen vad hon står för när hon målade naglarna i regnbågens alla färger och hon är dessutom nagelmodell. Men framförallt har Emma Green hoppat högt. Väldigt högt. Rekordet ligger på 2,01 inomhus och 1,98 utomhus. Medaljer på VM och EM skvallrar om att hon är riktigt bra. Och det är just att hoppa högt som hon fokuserar på. VM i Peking och OS i Brasilien står på tur. Framförallt det sistnämnda då det är då hon ska vara tillbaka på allvar. Skadefri.

Jag kör min bil, passande nog en Volvo, till Emmas lägenhet i Majorna i Göteborg. Det är strålande sol och våren står för dörren. Emma bjuder in till ett mycket härligt och estetiskt hem. Det är inte direkt IKEA-katalogen sidan 23. Att hon har sinne för inredning är tydligt. Hon älskar dessutom att laga mat, vilket är toppen med tanke på dagens agenda. Emma ska nämligen bjuda på sin vintersallad med ugnsbakade rotfrukter och hummus. Friidrotts-EM i Prag börjar just den här dagen, men Emma är skadad och har bestämt sig för att lyssna på kroppen för en gång skull. Trots att hon är ett givet medaljhopp.
– Jag går mest och väntar på att kroppen ska bli bra. Just nu har jag diskbråck och en skada på vänster baksida av låret. Förmodligen hänger det ihop, förklarar hon vant.
Det märks att hon är otroligt trött på det. Hon åker fram och tillbaka till Uppsala där hon träffar en specialist som praktiserar ett nytt behandlingssätt. Emma har provat det mesta men inget har hjälpt.
– Det som behövs allra mest är nog återhämtning, säger hon.
Så nu är det lugnt, vilket gör det möjligt för Emma att bjuda mig på en av sina paradrätter.
– Jag gillar verkligen att laga mat men tycker inte det är så kul att laga till mig själv. Det händer att jag åker hem till kompisar och lagar mat där, säger hon.
Hon är noggrann med vad hon stoppar…läs mer i boken.

Köp boken