Ögonen visade tydligt
Namn: Gudrun Schyman
Ålder: 67 år
Yrke: Politiker, föreläsare och rådgivare
Familj: Sambon Jacques, två barn, ett barnbarn, en bror med familj
Bor: Gård i Gladsax utanför Simrishamn
Rätt: Gudruns ugnsbakade torsk
Idag ska jag träffa en riktig legend inom politiken. Många avundas hennes framfart. Inte minst hennes politiska kollegor. 10 år som partiledare för Vänsterpartiet, 18 år i riksdagen och nuvarande partiledare för succépartiet Feministiskt initiativ (Fi) talar för sig självt. Fi som för övrigt har gått från klarhet till klarhet och numera har en plats i EU-parlamentet och det är förmodligen en tidsfråga innan de också tar plats i Riksdagen. Senaste valet fick de 3,2 procent av väljarnas röster och 4 procent är vad som krävs för att ta plats i Sveriges riksdag. Gudrun Schyman har varit med ett tag. Och det är med stor respekt och beundran som jag träffar henne. Hon bor på Österlen bland alla äppellundar i en fantastisk skånegård utanför Simrishamn med 5000 kvm trädgård. Och det är här i trädgården som hon landar, hämtar kraft och energi. Inte minst plockar frukt, bär och grönsaker till alla maträtter som hon så gärna slänger ihop. Idag ska vi laga hennes torsk i ugn som är ett av paradrecepten.
– Jag älskar fisk och äter det mycket. Det är ju så enkelt att tillaga. När jag bodde i Skåne första omgången brukade jag cykla ner till hamnen med en plastpåse i handen. På den tiden fanns det mindre fiskebåtar med alla småfiskarna. Man fick ju en torsk eller två för en tia. Nu är det ju inte så längre, de mindre båtarna är borta, men det finns en väldigt bra fiskaffär i hamnen i Simrishamn. Det är svårt för det kustnära fisket när de stora fiskebåtarna tar över. De har helt andra resurser och dammsuger haven. Och med fiskekvoter som blir lägre och lägre är det svårt för de små yrkesfiskarna att överleva. Men jag strider för att bevara det kustnära fisket och hoppas på en förändring. Torsken är fortfarande väldigt billig här och kostar cirka 52 kronor kilot. I stan kostar den ju över 100 kronor kilot. Likadant om man köper strömmingsfiléer som jag också brukar laga. Det är halva priset mot storstan. Strömmingsfiléer kan man göra precis vad som helst med. Man lägger köttsidan uppåt och lägger på lite vitlök och smått och gott för att sedan rulla ihop dem och sedan in i ugnen.
Att Gudrun älskar att laga mat är ganska…läs mer i boken.