Det är en mild form

Namn: Valerie Aflalo
Ålder: 38 år
Yrke: Designer
Familj: Maken Johan Törnström och döttrarna Nicoletta och Bianca
Bor: Birkastan, Stockholm
Rätt: Valeries Tarte Tatin

Hon är designern på allas läppar just nu och kändisarna frotterar sig i hennes ofta guldfärgade paljett- och spetsprydda kreationer. 2013 vann hon det prestigefyllda ”Läsarnas pris” på modegalan Guldknappen. Valerie Aflalo, före detta Fröken Sverige, har sadlat om från modellkarriären och driver sedan nio år tillbaka modeföretaget Valerie tillsammans med sin mamma. Idag har de närmre 100 återförsäljare runt om i världen och egen butik i Moodgallerian i Stockholm. Båda föräldrarna har varit aktiva i modebranschen så länge Valerie kan minnas. Pappa Pierre kommer ursprungligen från Frankrike och det är också därifrån inspirationen till dagens rätt kommer. Vi ska laga tarte tatin, en rätt som Valerie som barn ätit många gånger på somrarna, eftersom dessa ofta tillbringades på franska Rivieran.

Vi ses hemma hos Valerie i den fantastiska våningen i Birkastan i Stockholm, ett hem som hon och maken Johan har lagt ner sina själar i. Varenda millimeter är renoverad. Allt är vitt och det är graciöst och smakfullt inrett. Det är högt i tak och våningen har stora fönster med fantastiskt ljusinsläpp. Överallt finns det inredningsdetaljer som ljusstakar och vaser, som Valerie har sprejmålat. Många av dem går i guld. Att hon är pysslig går ingen förbi och hon älskar verkligen vackra saker, berättar hon för mig. Oavsett om det gäller inredning eller kläder. Valerie plockar fram ett vackert fat från Matteus som vi ska använda och jag noterar att de flesta köksredskap är lika noggrant utvalda som inredningsdetaljerna. Hon berättar historien om tarte tatin, en dessert som härstammar från 1700-talet. Det var två franska systrar som bodde i Normandie som ville baka en äppelkaka med krispig botten och som kom på att om man lade äpplena först i formen och sedan degen ovanpå och avslutade med att vända kakan upp och ner så blev den faktiskt krispig undertill. Och det är precis så som tarte tatin beskrivs – en uppochnedvänd äppelkaka.

Vi börjar med att göra smördegen. Har man ont om tid kan man köpa färdig, den smakar minst lika gott, säger Valerie. Vi blandar mjöl och smör i en skål. Jag häller på ett par matskedar socker medan Valerie knäcker i två äggulor. Sedan tar..läs mer i boken.

Köp boken