Jag ber om mer tid

Namn: Regina Lund
Ålder: Tidlös
Yrke: Multikonstnär
Familj: Sonen Wiggo
Bor: Stockholm
Rätt: Rostad sparris med fetaost

Det här mötet är väldigt speciellt. Vi har försökt hitta en tid i flera månader men något har satt stopp varje gång. Detta något har varit sjukdomen cancer. Den jag ska träffa är multikonstnären Regina Lund. Att överhuvudtaget försöka beskriva det hon har åstadkommit under alla år är egentligen dumt. Men för att nämna några saker har Regina hunnit med ett femtiotal teaterföreställningar, ett fyrtiotal filmer/tv-serier, nio album, singlar, musikvideor, tre böcker och ett antal konstutställningar. Samt att bli mamma. Hon sätter inga gränser; hela tiden känns det som om hon strävar efter att vara fri. Såväl i sitt konstnärskap som i sitt sätt att leva. Hon bär en t-shirt med texten ”Too late to die young”. Regina har passerat fyrtio och precis fått diagnosen bröstcancer. Hon är fortfarande i chocktillstånd när vi ses och har ännu inte påbörjat några behandlingar. Hon är inte ens säker på om hon kommer att överleva. Hennes största önskan är mer tid. Mer tid med sin son.

Jag känner att det här mötet väcker många känslor i mig. I vem som helst som har varit nära cancer, tror jag. Beskedet. Chocken. Oron. Och allt det som Regina just nu går igenom. Även om den ena cancern aldrig är den andra lik så är processen densamma. Hon mår illa. Hon stapplar när hon går. Jag är rädd att hon ska ramla. Regina berättar att det började med att hon föll ihop i duschen och hamnade på Södersjukhuset i fyra dagar. Läkarna hittade ingenting. Hon hade ont i magen och benet och kunde varken stå eller gå. Det var sju eller åtta olika läkare som undersökte mig, säger hon. Till slut var det en läkare som frågade om han fick känna på mina bröst. Och han hittade något. En tumör. Stor var den.
Sedan gick det väldigt fort.

Vi ska laga en sparrisrätt som Regina har valt. Hon älskar sparris, säger hon. Den är enkel och hon tycker inte om att gå omkring och känna sig för mätt. Rätten vi ska laga går snabbt. Fetaosten ger den en extra dimension, berättar hon. Jag börjar skära av nedersta delen av sparrisen, som aldrig smakar särskilt gott. Regina smörjer en ugnssäker form med smör- & rapsolja. Vi smular såväl osten som mandelspån över sparrisen och ställer sedan…läs mer i boken.

Köp boken