Det är viktigt att få helhetsbilden

Namn: Anna Maria Corazza Bildt
Ålder: 52 år
Yrke: EU-parlamentariker och entreprenör
Familj: Maken Carl Bildt och sonen Gustaf
Bor: Östermalm, Stockholm
Rätt: Anna Marias Melanzane alla parmigiana

En gigantisk parmesanost, en massa färska grönsaker och mängder av kryddor är framdukade. Kvisttomaterna ser ljuvliga ut. Känslan är rustik och lantlig – och italiensk. Mellan möten, resor och framträdanden får jag äntligen till en träff med Anna Maria Corazza Bildt, Sveriges ambassadör för den svenska mattraditionen som jag själv brukar kalla henne. Det är få som har ett sådant engagemang för vår matkultur och jag minns tydligt när vi båda deltog på Surströmmingspremiären i Kallax utanför Luleå ett år. Och hur hon engagerade sig för att vi ska få fortsätta fiska surströmming i Sverige, när EU hotade med förbud. Anna Maria är otroligt uppbokad och ständigt på resande fot. Tillsammans med sina assistenter planerar hon allt in i minsta detalj för att hinna med alla åtaganden. Anna Maria är EU-parlamentarikern från Italien som 1998 gifte sig med Carl Bildt och gjorde Sverige till sitt hemland efter många års tjänstgöring inom FN med placering bland annat på Balkan när kriget pågick där. Numera pendlar hon mellan Stockholm, Bryssel och Italien.

Anna Maria är en glad person och ”alltid redo” som hon uttrycker det. Tempot är högt och det är svårt att inte dras med. Hon talar sex språk och svenskan flyter oklanderligt även om italienskan ibland gör sig påmind. För dagen har hon klätt sig i favoritfärgen blå, vilket får henne att lysa. Och möjligen speglar det också hennes politiska värderingar. Vi ska laga den italienska bondrätten Melanzane alla parmigiana, en rätt Anna Maria har lagat flera hundra gånger, samtidigt som vi pratar om när några av hennes absolut närmsta drabbades av cancer.

Det finns olika sorters melanzane, berättar Anna Maria. Just den här, som vi ska laga i dag, härstammar från Parma – och det är en hel del parmesan på. Rätten är snabb, enkel, billig och näringsrik. Och Anna Maria talar varmt om hur härligt det är när man kan ta de flesta av råvarorna direkt från trädgården. Precis som…läs mer i boken.

Köp boken