“För att vara en död, var det en fin död”

Namn: Steffo Törnquist
Ålder: 62 år
Yrke: Programledare, journalist, författare och livsnjutare
Familj: Fru Carro, son Max 30 och bonusbarn Amelie 20 och Robert 27
Bor: Lägenhet Östermalm, Stockholm, Lantställe Fågelbro, Lägenhet Villefranche
Rätt: Steffos brännvinsstinna aborre

Han är en av Sveriges mest kända livsnjutare. Med ett auktoritärt drag som kan få folk att backa. Men också en riktig “mysfarbror”. Vi ses hemma hos Steffo Törnquist på hans lantställe i Fågelbro. Vanligtvis ser vi honom i Nyhetsmorgon tillsammans med parhästen Jenny Strömstedt. Men Steffo har många strängar på sin lyra, inte minst passionen för cigarrerna, maten och spriten. Vi ska tala om det idag, såväl som pappa som dog i sviterna av prostatacancer och tankarna kring döden och livet. Och framförallt om att njuta av livet.

– Jag var med honom när han dog. Sista andetaget. Han släppte taget när allt var klart med mamma och hennes boende. Han ville veta hur allt skulle bli. Hon bodde på hem.
– Vi hade några bra snack, pappa och jag. Det hade vi i och för sig alltid, men de i slutet var extra viktiga. “Du tar väl hand om mamma?” frågade han. “Det är lugnt” sa jag. Och då släppte han taget och så dog han.
– Syrran, jag och mamma vakade över honom de sista två dygnen. Jag kan ju inte alla stadier och hur det blir när han blir kall och så. Sjukvården vet ju precis.
– Men när vi märkte att det skulle gå åt helvete så spelade vi hans favoritstycke – Beethovens femte pianokonsert andra satsen. Och så hade vi tända ljus. För att vara en död, var det en fin död.
Jag ryser. Det är starkt när Steffo berättar. Jag förstår att det är tunga minnen även om det ändå var så vackert.
– Ska jag spela den? Den är så vacker.
Han sätter på stycket på hög volym. Det är helt fantastiskt. Bland det vackraste jag har hört…läs mer i boken.

Köp boken