“Jag fokuserade på dem – överlevarna”

Namn: Jesper Blomqvist
Ålder: 44 år
Yrke: Pizzabagare och f.d. fotbollsproffs
Familj: Sonen Caspar 6 år
Bor: Villa på Lidingö
Rätt: Jespers napolitanska pizza

Jag åker ut till vackra Lidingö precis utanför Stockholm. Här bor Jesper Blomqvist, dagens mästerkock. Jesper och jag känner varandra sedan gammalt och det blir ett kärt återseende. Vi sågs i vimlet för några dagar sedan på “Eldsjälsgalan” i Stockholm och innan dess när han dansade hem glasskon i TV4:s “Let’s dance”, men “häng” – ja, det var längesedan. Och idag ska vi baka pizza som den pizzabagare han har blivit. Ja, det vi inte får veta om pizza idag är inte värt att veta. Vi ska också tala om det där norrländska och att man inte så gärna pratar om hälsa. Inte minst pratar vi om brodern Joakim som drabbades av cancer mitt under den stundande fotbollskarriären och hur Jesper lämnade sitt Manchester United för att finnas där för honom.

– Är du noga med råvarorna?
– Ja, jag är sjukt noga. Det är jätteviktigt. Särskilt när du gör pizza. Mjölet, olivoljan,
tomaterna, all topping. Tomatsåsen är dock det allra viktigaste med pizzan.
– Allra helst ska tomaterna vara från San Marzano, som ligger utanför Napoli (Han säger det på italienska. Neapel på svenska).

– Jag minns så väl första gången jag var med på en cellgiftsbehandling och när vi åkte hem tillsammans i bilen från sjukhuset. Han skrek och fick spy efter första kurvan.
– Min bror tappade allt hår och svullnade upp av kortisonet. Men efter åtta eller tio gånger med cellgifter under tre-fyra månader krympte tumören. Han reagerade väldigt positivt och allt började ordna upp sig igen…läs mer i boken.

Köp boken