Jag var femton år första gången

Namn: Sara Varga
Ålder: 31 år
Yrke: Sångerska och låtskrivare
Familj: Sambon Lars
Bor: Södermalm i Stockholm
Rätt: Saras mustiga grönsakssoppa

Det stora genombrottet kom för några år sedan med låten ”Spring för livet” som låg på Svensktoppen i hela 35 veckor. Det var Melodifestivalen 2011 och Sara Varga visade upp sig på allvar för svenska folket. Trots att ”Spring för livet” slutade på en nionde plats var det en enda stor seger. Det öppnade dörren för allt, som hon själv uttrycker det. Helt plötsligt kunde hon slappna av och skriva musik på ett annat sätt, inte minst utan en ekonomisk press. Sara berättar att hon jobbade konstant i två års tid efter genombrottet och under de första tre månaderna efter Melodifestivalen sov hon bara hemma i två nätter. Vi ses på Södermalm i Stockholm där Sara har vuxit upp och bott större delen av sitt liv. Sara ska bjuda på sin mustiga grönsakssoppa – och jag är inte förvånad att det blev just grönsakssoppa eftersom hon är vegetarian. Det är en fantastisk sommardag och solen strålar utanför fönstren. Sara ska tå tåget till Skåne senare på eftermiddagen för ett gig i Helsingborg. Det blir nästan alltid tåg när hon ska resa någonstans eftersom hon är flygrädd. Och trots att det nu har gått tre år sedan den stora hiten så är hon fortfarande uppbokad och eftertraktad. Men det hade kunnat gå åt skogen.

Sara tar fram den största kastrull hon hittar och vi börjar skiva grönsakerna. Det är blomkål, lök, broccoli, morötter, vitlök och annat smått och gott. Allt ska läggas i grytan för att sedan koka upp och mixas ihop. Faktum är att man kan använda de flesta grönsaker till den här rätten och de behöver inte vara finhackade, allt ska ju ända koka samman, förklarar Sara. Men när jag skär broccolin i stora bitar rättar hon ändå mig och jag får göra dem mindre. Tydligen ska bara huvudet på grönsaken med.

Soppan känns väldigt enkel och perfekt att sno ihop som antingen förrätt eller huvudrätt, beroende på hur mycket man väljer att servera. Eftersom vi ska blanda i även västerbottenost och grädde kommer vår version i dag att bli väldigt mättande. Sara älskar att laga mat och hittar gärna på rätter själv. Recept läser hon sällan och helst ”freestylar” hon. Matlagningen är lite…läs mer i boken.

Köp boken