Det känns som om döden flåsar mig i nacken
Namn: Edward Blom
Ålder: 47 år
Yrke: Arkivarie, kulturhistoriker och gastronom
Familj: Hustrun Gunilla, barnen Melchior 2 år och Wilhelmina, nyfödd
Bor: Våning på Norra Djurgården, Stockholm
Rätt: Edwards torsk
Jag vaknar med ett leende på läpparna denna morgon. Att få laga mat med kanske Sveriges mesta livsnjutare Edward Blom gör nog vem som helst glad. Och det är precis det som står på schemat idag. Edward som är en gastronom av rang är alltid glad och oerhört trevlig. Förutom i minglet hemma i Stockholm brukar vi ses på Bokmässan i deras VIP-lounge och skåla i vin varje år. Just vin och alkohol tillhör livets goda i Edwards liv. Han konsumerar en del, som han själv uttrycker det, även om det har blivit betydligt mindre sedan han blev pappa. Men han har festat hårt genom åren. Vi ska prata om det. Vi ska också laga ett av Edwards paradrecept tillsammans samtidigt som vi talar om hypokondrin och om cancer.
Dagen till ära är skjortan blå och slipsen är mönstrad. Edward som nästan alltid annars har fluga vad jag kan minnas. Det karaktäristiska lockiga håret ser ut att vara nyklippt såväl som skägget. Han tar min jacka och är oerhört artig trots att vi har träffats så många gånger. Jag tänker att det är så Edward är. Givetvis bär han skor inomhus i god borgerlig tradition. I vardagsrummet eller kanske mer korrekt uttryckt salongen sitter hustrun Gunilla och ammar nyfödda dottern Wilhelmina. Hon är bara några veckor gammal. Överallt står en massa antikviteter. I köket där vi nu går in står två radioapparater som ser ut att vara från urminnes tider.
– De är verkligen retro. Den ena fungerar inte ens…läs mer i boken.