Vid ett oskyldigt läkarbesök

Namn: Nanne Grönvall
Ålder: 52 år
Yrke: Sångerska, låtskrivare och producent
Familj: Maken Peter, barnen Robin, Charlie och Felix
Bor: Hus i Danderyd utanför Stockholm
Rätt: Nannes nostalgiska köttfärslimpa

Hon är ett riktigt litet yrväder. Precis så som många nog föreställer sig. Såväl på scen som i dagliga livet. Inte minst i köket, där kryddor och ingredienser ibland flyger och far. Nanne Grönvall har hunnit bli 52 år gammal men hon har humor och energi som en tonåring. Hennes hisnande skratt kan få vem som helst på gott humör och smittar snabbt av sig. Jag hade aldrig kunnat gissa att hon är en dag äldre än 20, men en imponerande meritlista avslöjar att hon har varit med ett tag. Melodifestivalen tio gånger och sju album har det hunnit bli. Fast det kunde ha slutat vid 45 års ålder. För det var då Nanne upptäckte sin cancertumör, knölen i högra bröstet som hon först trodde var en ofarlig broskknöl. Precis som den hon hittat året innan. Men den här gången visade det sig vara cancer. Vid ett oskyldigt läkarbesök, egentligen för sonens räkning, bad hon husläkaren att känna på knölen.

Solen skiner utanför fönstren på Södermalm där vi befinner oss. Vi har ett fint samtal, jag och Nanne. Samtidigt som vi förbereder hennes paradrätt, köttfärslimpa. ”Nostalgi från plugget”, som hon uttrycker det. Det går fort mellan högt och lågt när man pratar med Nanne. Ibland har jag nära till tårarna och i nästa sekund skrattar vi hejdlöst eller nynnar på någon schlagerdänga.

Nanne nynnar och sjunger nästan alltid. Oavsett vad hon gör. När hon kör bil eller när hon handlar, när hon går ut med hunden eller när hon lagar mat. Hunden är förresten familjens ögonsten och vill gärna vara med och provsmaka om han inte leker med något han lyckas komma över för stunden. Som mina skor till exempel. Nanne, eller Marianne som hon egentligen heter, älskar mat och har alltid ätit mycket. När många av hennes klasskompisar klagade på maten i skolan tog hon ofta om. Och nästan alltid stod hon längst fram i matkön, till mattanternas stora förtjusning. Just köttfärslimpa var det bästa hon visste.

Efter att husläkaren känt på hennes bröst…läs mer i boken.

Köp boken