Ingen går fri

Namn: Marie Göranzon
Ålder: 71 år
Yrke: Skådespelerska
Familj: Maken Jan Malmsjö, barnen Lolo Amble och Jonas Malmsjö
Bor: Östermalm, Stockholm
Rätt: Maries smörrika kanelbullar

Kvinnan jag ska träffa i dag är en av Sveriges största skådespelerskor. En mycket elegant sådan med en självklar pondus, vilket ofta gestaltas även i film- och teaterrollerna hon tolkar, roller som ibland porträtterar hårda och kallsinta kvinnor. Men när man lär känna den här kvinnan är hon en väldigt mjuk och varm människa. Lite mesig, enligt henne själv. Marie Göranzon har varit skådespelare sedan hon var 17 år gammal och med över 40 roller på Dramaten, däribland många stora, och nästan lika många filmroller är hon en självklar ikon på skådespelarhimlen. Vi ska tala om livet och rädslan för döden, inte minst cancern som tog bästa vännen Carins liv, samtidigt som vi bakar kanelbullar utifrån ett recept som härstammar från Maries mormor. Bullar med väldigt mycket smör på, tydligen.

Att komma med hembakta kanelbullar är en av de mest populära saker man kan göra, enligt Marie Göranzon. Det finns inte en enda människa i hela världen som inte vill ha en kanelbulle och när hon ska vara extra snäll så bakar hon helt enkelt sådana, säger hon. Marie fortsätter: Det funkar lite som ett lockbete också, och alla har ju sin grej. Min är just bullar. Om det är kalas eller på sommaren när alla kommer till landet eller om någon behöver muntras upp, så bakas det. De flesta bullar skickas med hem igen med den som hälsar på men hon ser alltid till att spara ett tiotal. Oftast äter dock Janne upp dem, i snabb takt, berättar hon. Janne är så klart Jan Malmsjö, Maries make och skådespelarkollega sedan fyrtio år tillbaka.

Första gången hon bakade bullar var hon 29 år gammal. Hon väntade sin son Jonas då. Men jävla bullar, utbrister hon plötsligt. Det gick inte alls. Jag minns att jag ringde mamma som sa att jag skulle göra precis som jag hade gjort förutom att mjölken inte fick bli för varm. Det är själva nyckeln i bullbaket, och sedan dess glömmer jag det aldrig. Det är ju en kemisk reaktion och man dödar jästen om det kommer varm mjölk på den. Men på den tiden var jag inte intresserad av matlagning eller hushållsarbete överhuvudtaget.

Hennes sätt att uttrycka sig är mycket karaktäristiskt. Maries röst är klar och väldigt autentisk. Hon är lite högtidlig…läs mer i boken.

Köp boken