Jag började summera livet

Namn: Ralf Edström
Ålder: 65 år
Yrke: Fotbollsprofil och f.d. expertkommentator samt ambassadör för Cancerfonden, arbetar sedan 30 år med att ordna sponsorer till Svenska Parasportförbundet (tidigare Handikappidrottsförbundet)
Familj: Hustrun Carina och barnen Pierre, Jessica, Gabriella, Joakim, fyra barnbarn
Bor: Lägenhet, Västra Frölunda
Rätt: Pasta carbonara à la Edström

Vi svänger in på Ralfs gata vid Frölunda Torg utanför Göteborg, redo för en pasta carbonara, fotbollssnack och givetvis prat om prostatacancer och varför det är så få män som faktiskt testar sig. Ralf möter oss i dörren. Han är lång och gänglig, snus under läppen och glasögonen lite på sned. Han bjuder in och är gästvänlig. Här har han och frun Carina bott i två år. Ralf visar oss runt och på sängen ligger en underbar liten katt, Tussen. Vi stannar till vid det imponerande prisskåpet i vardagsrummet och jag undrar vilket av priserna Ralf är mest stolt över.
– Guldbollarna helt klart!
Ralf tar fram en bronssko som han har spelat i. Han avgjorde holländska cupen i förlängning med den skon.
– Jag gav den till en guldsmed som bronserade den. Det är ett fint minne!

Ralf drabbades av prostatacancer 2013. Han upptäckte lite blod när han kissade redan 2012 och fick remiss för provtagning men värdena var ok. Men året efter blev han förkyld och kom in för nya prover. PSA-värdet hade gått upp och kurvan pekade åt fel håll.
– Efter första gången hörde jag inget och trodde allt var okej men sedan när jag kom tillbaka året efter så undrade läkaren hur det hade gått och vi tog nya prover och jag fick remiss vidare. De gjorde sådana där stick i rumpan. Tio stycken och fyra av dem visade att det var cancer. Jag hade ju trott att allt var som det skulle.
Operationen gick bra, men strax efter började det strula.
– Jag skulle gått i tio dagar med min kateter men fick gå i sju veckor. Det var inte kul! Tänk dig en förlängningssladd från penisen hela tiden. Sedan fick jag en…läs mer i boken.

Köp boken