Cancer är helt värdelöst

Namn: Jenny Strömstedt
Ålder: 42 år
Yrke: Programledare och journalist
Familj: Maken Niklas, barnen Mika, Kitty, Vanna och Niklas barn Adam, Simon och Maja.
Bor: Södermalm, Stockholm
Rätt: Morfars laxmacka

I dag behöver jag bara cykla några kvarter bort från mitt hem och vips så är jag framme på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm hos ett av TV4:s mest kända ansikten. Jag ska till Jenny Strömstedt, som leder Nyhetsmorgon varje torsdag och fredag, skriver krönika i Expressen på lördagarna och har sin egen talkshow varje måndag. Därtill har hon varit programledare för partiledarutfrågningen, spelat in en podcast med Carina Berg och skrivit fyra böcker tillsammans med Kristina Thulin. Och så bloggar hon också. Twittrar och instagrammar. Ja, och så är hon fru till Niklas Strömstedt och mamma till en massa barn. Dessutom är hon matte till katterna Kerstin och Eva-Charlotte. Vilken iron lady, tänker jag. Jenny är ju bara strax över 40.

Hon tar emot i den stora våningen på 175 kvadratmeter precis vid Mariatorget samtidigt som hon skickar ut barnen för att leka. Eller leka och leka, de ska sopsortera och panta burkar så att de kan köpa glass för pengarna. En riktig storstadsmorsa, tänker jag. Det är tisdag för mig, men lördag i Jennys arbetsliv. Hennes dagar är radikalt omkastade.

Några dagar tidigare har hon varit på en begravning. Det var en väninna som gick bort i cancer, vilket gör att vi omedelbart kommer in på just det samtalsämnet. Cancer är helt värdelöst, säger Jenny med eftertryck. På Jennys pappas sida är det flera som har drabbats. Av sex syskon är det flera som har haft cancer. Lungcancer, strupcancer, plexus-cancer. Två av dem har avlidit. Men såväl hennes pappa som Jenny har klarat sig. Fast oron finns förstås där. Just Jennys pappa ska få spela en stor roll i dag, och Jenny berättar om ”Morfars laxmacka” som vi ska laga. Det är en rätt som alltid, utan undantag, serveras på söndagsmiddagarna hemma hos Jennys föräldrar. Det är alltid laxmackan till förrätt, älggryta till huvudrätt och äppelkaka med vaniljsås till efterrätt…läs mer i boken.

Köp boken