“Jag?”

Namn: Uno Svenningsson
Ålder: 59 år
Yrke: Artist
Familj: Hustrun Carina, sönerna Mark 24 och Joel 17
Bor: Hus Stenungsund
Rätt: Unos panerade strömming med mos

Den där säregna hesa rösten har berört hela Sverige – rösten som jag, och så många med mig, fällt tårar till. Eller delat smärtan med. Uno Svenningssons sångröst är unik och hans texter och musik är något alldeles utöver det vanliga. De går rakt in i hjärtat. Efter tio framgångsrika år som sångare i bandet Freda’ påbörjade han 1994 sin solokarriär. Duetten “Tro på varann” med Eva Dahlgren var startskottet och när tredje singeln “Under ytan” släpptes var framgången ett faktum – Uno skulle bli en av Sveriges mest respekterade låtskrivare och folkkäraste artister. Sedan solodebuten har han släppt åtta album och medverkat i Melodifestivalen två gånger. Senast gjorde han succé i TV4:s “Så mycket bättre” där han förvandlade Anders Wendins låt “You’ll be sorry” till sin egen – låten “Du kommer ångra det här” är hyllad till skyarna och spelas frekvent på radion. Men det har inte varit en spikrak eller okomplicerad väg till framgången. När vi ses talar vi om det. Hur han har tagit sig igenom det. Om låttexterna som speglar så mycket. Om kärleken till musiken som får honom att övervinna sina demoner och rädslor. Vi talar om oron för cancer. Om tankarna på döden och om beskedet. Om alla vänner som är drabbade. Vi talar om framtiden och matlagningen. Ja, inte minst talar vi om strömming.

– Jag har fortfarande sociala fobier och kan få panikångest och är ganska obekväm med all uppmärksamhet ibland, men har lärt mig att leva med det. Med åren har det blivit bättre och lugnare.

– Jag har tagit PSA-prov kontinuerligt de senaste sex-sju åren. Dels på grund av att jag har vänner och bekanta som har blivit drabbade av prostatacancer, men också för att jag är i den åldern. Jag är ju snart 60 år…läs mer i boken.

Köp boken