“Hela laget rakade av sig håret”

Namn:Staffan Olsson
Ålder: 54 år
Yrke: Tränare, f.d handbollsproffs och förbundskapten
Familj: Hustrun Marie, barnen Hanna 28 och Henrik 24
Bor: Lägenhet Södermalm, Stockholm
Rätt: Staffans tartare la Garconniere

Han är otroligt lång. 1,99 som längst får jag veta. Men tydligen har han krympt enligt honom själv. Men lång är han. Oavsett om det diffar på någon centimeter hit och dit. Och när vi kramas räcker hans armar runt mig med god marginal. De långa armarna var en av hans bästa egenskaper på handbollsplanen. Såväl som att han var tvåhänt, vilket är anmärkningsvärt. Och ja, så det där långa långa håret som vi alla känner igen. På Island kallar man honom till och med för “faxe”. Vilket betyder hästman på fornnordiska. Och inte undra på det smeknamnet. När vi ses är det långa håret kvar. Skägget har dock växt en hel del och jag kan inte minnas att jag har sett honom i det tidigare. Tyskarna kallar honom för “Den gamle” eller “der alte Schwede” som tydligen är ett uttryck. Med 358 landskamper och 855 gjorda mål för Sveriges landslag, 13 år i Bundesliga, två VM-guld, fyra EM-guld, tre OS-silver, ett VM-silver, två VM-brons, ett SM-guld, fyra tyska Bundesliga-guld, men framförallt som en av världens bästa försvarsspelare genom tiderna är Staffan Olsson en levande legend. Lägg därtill före detta förbundskapten för Sverige.

Testikelcancer drabbar cirka 200 unga män per år så det är väldigt ovanligt.
– Marie min fru är sjuksköterska och vi pratade mycket om det då. Hon övertygade mig att åka och besöka honom på Södersjukhuset när han låg där. Man är så rädd själv. Jag var jättestressad och tyckte situationen var jobbig.
– Var det sjukhusmiljön som stressade dig?
– Ja, det var det nog. Kanske i och med jag har gjort två hjärtoperationer själv.
– En spelare vars mamma hade gått bort i cancer skrek rakt ut på den där första samlingen efter att Olle hade fått beskedet – “Är det ingen jävel som kan ta bort cancer”. Det minns jag väl….läs mer i boken.

Köp boken